Dobar radnik kao najbolji prijatelj

Kako ste zadovoljni svojim zaposlenima? Da li ih volite, cenite? Ulažete li u njihovo znanje i edukaciju? Koliko ih često pitate kako su?

Malo je preuzetnika koji cene i poštuju svoje radnike, svi uglavnom gledaju kako da za što manje para izvuku iz radnika što više i da ih iscede kao limun. Ta vremena su prošla dragi moji i ako ne volite svoje radnike, ne brinete za njihovo zdravlje, ne cenite i ne poštujete, računajte da vam biznis opasno trpi i da ćete non-stop imati poslovnih problema. Niko ne može da vam upropasti posao kao nezadovoljan radnik. Vi svakako niste u mogućnosti da im stojite iznad glava i kontrolišete ih non-stop. Na kraju krajeva i zaposlili ste ih da ne bi vi morali sve da radite, jer  da se razumemo to nije ni izvodljivo. E pa otkriću vam jednu tajnu, kao radnik i kao poslodavac. Radim punih 30 godina i od prvog dana radim u privatnom sektoru. 12 godina sam preduzetnik i sigurna sam u ovo što sam vam rekla, niko ne može da vam upropasti posao kao nezadovoljan radnik.

A evo kako bi to trebalo biti ako želite uspešan biznis i biznis koji će trajati. Dobrog radnika prvo izaberite, a onda kada ga zaposlite tada ga volite, cenite i poštujte, poštujte njegov zivot, njegove potrebe i njegovo slobodno vreme, a kada sve to uradite uložite i njegovu edukaciju jer vam ne treba glupav radnik. E tada vas glava neće boleti, jer tada kad vas nema, on će dati sve od sebe da sve bude u redu, još bolje nego kada ste vi tu. Tada će oni medjusobno jedni druge da bodre i kontrolišu jer im je glupo da iznevere tako dobrog direktora. A  kada ste vi loši oni će se praviti da je sve ok, a kada okrenete ledja samo će gledati kako da eskiviraju i fušerišu. Već sam vam rekla, znam sve ovo jer sam bila i radnik i direktor. Problem je što vecina direktora nikad nije bila radnik i nema pojma kako sistem funkcioniše, što nikada nije pitala radnike gde su problemi i kako posao može da se olakša, pojednostavi, unapredi, a tako malo treba. Zato, ako se prepoznajete u nekom segmentu ove priče, razmislite gde ste pogrešili i nikad nije kasno ispraviti grešku. Ako su radnici zaista loši i nezahvalni, otpustite ih i nadjite nove. Sigurno postoji neko ko želi da  radi u lepim uslovima i ko će vaš trud ceniti, verujte mi. Trideset godina je iza mene i mene moji radnici vole i cene isto koliko i ja njih. Osmeh je ono što krasi našu komunikaciju i uz njega je lakše naći rešenje za bilo koji problem. Radnike dobro i na vreme platite, dozvolite im da  se osećaju dostojanstveno, da mogu da žive dostojanstveno a ne u strahu i grču, a oni će vam to desetostruko vratiti. A ako treba neka stručna pomoć, radim edukacije na temu komunikacije kao i organizacije timova. Radim In house treninge i treninge u okviru moje škole. Datume i termine mozete pogledati OVDE

Niko nije imun na lepu reč i korektan odnos, krenite od sebe. I vama je interesu da vam je na poslu lepa atmosfera i da sa osmehom idete na mesto gde najviše vremena u svom životu provedete. Ako medjuljudski odnosi nisu dobri u vašem kolektivu, sve vam je džaba, jer vi nećete biti srećni i zadovoljni. Razmislite malo o ovoj temi i reagujte jer konkurencija ne spava.

Za vaš uspeh i sreću u svakom danu

Od srca Elizabeta

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *