Emotivni bankovni račun

Svi znamo šta je finansijski bankovni račun, a da li ste znali da postoji i emotivni bankovni račun? Metafora koja opisuje količinu poverenja uloženog u neki odnos. Osećaj sigurnosti koji imate prema nekoj osobi. Svaki odnos treba da se neguje, prijateljski, partnerski, porodični. Ništa nije beskrajno, pa ni ljubav, pogotovo ako se troši a ne dopunjuje nekim lepim postupcima, gestovima.

Ukoliko ste prema nekom ljubazni, dobri, iskreni, strpljivi, tada povećavate svoje rezerve na tom računu u tom odnosu. To znači da možete da pogrešite ponekad i to će dopuniti emotivna rezerva. Drugim rečima kada imate dovoljno rezervi na emotivnom bankovnom računu kod nekog tada je poverenje visoko i tada je komunikacija laka, brza i uspešna.

Medjutim, ako ste prema nekom neljubazni, često pokazujete nepoštovanje, ućutkujete, ignorišete, burno reagujete, pretite…emotivni račun se drastično smanjuje. Tada se gubi i poverenje i fleksibilnost i tada je komunikacija veoma teška. Tada hodate po minskom polju, jer je svaka reč pogrešna. Mnogi odnosi ovako funkcionišu, mnoge porodice i brakovi.

Ukoliko se rezerve poverenja i ljubavi ne održavaju brakovi pucaju, ili još gore traju ali u paklu. Mnogi ljude žive u brakovima uz minimalnu dozu tolerancije i uvažavanja. Bračni odnosi i veze zahtevaju konstantno ulaganje. Budite fini sa ljudima do kojih vam je stalo, posebno ako sa njima živite. Zagrlite ih, iznenadite ih ponekad, pitajte ih kako su, učinite nešto lepo zanjih, sitnice su ono što pune rezerve. Lako je očuvati dobar odnos sa ljudima koje ne vidjate često, sa njima uvek nastavite tamo gde ste stali i gde kredit uvek postoji. Odnosi sa ljudima sa kojima smo svaki dan u kontaktu, to su odnosi koji zahtevaju naše konstantno ulaganje jer se u svakodnevnoj interakciji rezerve gube.

Ista priča je i sa decom, ako non-stop samo naredjujete, ne razgovarate, ne primećujete promene raspoloženja, ne marite, jasno je da ćete kredit brzo ispucati i da vas deca neće mnogo voleti ni ceniti. Potrebno je dati da bi dobio, tako je u svemu pa i u odnosima.

Medjutim ovo je proces koji traje i ne može se popraviti i izgraditi preko noći, baš kao što nije preko noći ni potrošio. Ipak razmislite, koji su to ljudi do kojih vam je stalo, a možda ste potrošili kredit. Razmislite, kako bi mogli ponovo dopuniti vaš račun i uživati u lepoti poverenja i poštovanja.

Evo nekoliko predloga: počnite sa razumevanjem, obraćanjem pažnje na stinice, držite svoja obećanja, recite iskreno izvini kad pogrešite i cenite tu osobu. Sve ovo odnosi se na osobe koje su vam važne. I ne brinite za krajnji rezultat, budite istrajni jer niko nije imun na lepu reč.

Za vaš uspeh i sreću u svakom danu

Od srca Elizabeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *