Poverenje – jedna stvar koja menja sve!

Verujem da svi znate da je poverenje važno. Takodje verujem da možda niste svesni u kolikoj meri ono zaista jeste važno.

Imate li poverenje u ljude, partnera, decu, prijatelje, poslovne saradnike, kolege? Da li ste znali da nivo poverenja utiče na kvalitet vašeg života i vaših odnosa? 

Poverenje utiče na kvalitet svakog odnosa, svake komunikacije, svakog projekta, svakog poslovnog poduhvata. Ono menja kvalitet svakog sadašnjeg trenutka i utiče na putanju svakog budućeg trenutka, kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Poverenje se gradi i kada je ono prisutno posao je efikasniji, odnosi lakši,  a rezultati  mnogo brži i bolji.

Kada postoji poverenje možete nešto pogrešno reći, svi će vas razumeti onako kako ste želeli. U odnosima gde nema poverenja čak i kada ste vrlo precizni, odmereni, postoji šansa da budete pogrešno protumačeni.

Poverenje povećava brzinu a smanjuje troškove, dok nedostatak poverenja usporava brzinu i povećava troškove. Najbolji primer za to je 11. septembar 2001. kada je poverenje u avio-kompanije drastično palo.

Do tada moglo se na let doći pola sata pre leta, brzo su se prolazile kontrole. Nakon 11. septembra sve se promenilo. Za domaće letove potrebno je doći 1,5 sat ranije, a za ino-letove čak 2-3 sata. Pooštrene su kontrole i dodate razne takse za bezbednost.

Smanjenjem poverenja smanjila se brzina, a povećali su se troškovi.

Sa dobavljačima u koje imate poverenje, nabavka, porudžbina i isporuka idu brzo, dok sa dobavljačima sa kojima nemate izgradjen odnos poverenja sve ide mnogo sporije i naravno košta.

Ista stvar je i sa radnicima. Radnicima u koje imate poverenje date zadatak i taj deo je završen, posao obavljen brzo, efikasno i samim time štedi troškove. Kada saradjujete sa ljudima u koje nemate poverenja to traje, morate da proveravate, što znači usporava proces, a povećava troškove.

Porodični odnosi su lepši i imaju više ljubavi ako postoji poverenje. Važi i za decu i za partnera. Sve je džabe ako nema poverenja.

Poverenje zavisi od dve stvari, karaktera i kompetencije. Karakter je vaš integritet (kada ne postoji jaz izmedju namere i ponašanja), a kompetencija su vaša znanja i veštine. I jedno i drugo je jako važno i zajedno čini kredibilitet tj poverenje.

„Ne možemo imati poverenja kada su krupne stvari u pitanju, u one koji su nezainteresovani za istine o malim stvarima“ Albert Anštajn

Nažalost samo 29% zaposlenih veruje da je rukovodstvu stalo do njih. U mnogim organizacijama poruka koja se prenosi zaposlenima nije „Nama je stalo do vas“  već je „Bez vas se može, vi ste zamenjivi. Važan nam je samo profit.“

Razmislite onda kakav to uticaj ima na poverenje, brzinu i troškove u vašoj firmi?

Zato je ulaganje u zaposlene veoma važno, u njihovo znanje i sposobnosti, jer samo tako možete očekivati medjusobno poverenje, brzinu i dobre rezultate. Sposobnosti vaših radnika donose rezultate.

I ne brinite oko onog „Šta ako ih obučim, a oni odu“ jer veći je problem ako ih ne obučite a oni ostanu.

Za vaš uspeh i sreću u svakom danu

Od srca Elizabeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *