Važnost neformalnog obrazovanja u ovom veku

Neformalno obrazovanje

Šta je ustvari formalno, a šta neformalno obrazovanje?

Pod terminom „formalno obrazovanje“ se uglavnom smatra obrazovni sistem, organizovan i upravljan od strane države. U tu kategoriju spadaju predškolske ustanove, osnovna i srednja škola, kao i ustanove višeg i visokog obrazovanja. Znanja i veštine se stiču po unapred planiranom programu koji u manjem stepenu obraća pažnju na individualnost pojedinca. Kako mi to kažemo „svi u isti koš“. Ono se jako sporo menja i razvija zbog veličine čitavog sistema.

„Neformalno obrazovanje“ nastalo je kao posledica ubrzanog razvoja nauke i tehnologije. Svet napreduje neverovatnom brzinom i formalno obrazovanje nije u mogućnosti da tom brzinom sve isprati. Neformalno obrazovanje je ustvari dopuna formalnom i ujedno karika između postojećeg i potrebnog znanja u sadašnjosti.

Ono nam omogućava da pristupimo svim onim sadržajima koji nisu dostupni u redovnom školovanju. Tu spadaju razni kursevi specifičnih veština, praktičnih poslovnih znanja ili usavršavanja kao što su ples, masaža i slično. Međutim, kroz neformalno obrazovanje ljudi stiču znanja i veštine za mnoga zanimanja koja su danas u deset najtraženijih na svetu, a koja uopšte nisu postojala pre samo deset godina:

  • coaching
  • virtuelni asistenti
  • digitalni marketeri
  • zanimanja iz IT oblasti
  • operateri dronova
  • menadžeri održivosti
  • big data analitičari
  • blogeri
  • beachbody treneri
  • računovođe za forenziku

Novija istraživanja ukazuju na to da ukoliko želite neke veće i bolje rezultate u životu i na biznis planu, formalno obrazovanje više nije dovoljno.

Formalno obrazovanje će vam omogućiti normalan život. Samostalno obrazovanje će vam doneti bogatstvo.“  – Džim Ron

Formalno obrazovanje čoveku daje jednu osnovu da može da živi, radi i zarađuje jednu određenu sumu novca. Međutim, modernija radna mesta današnjice traže nešto više. Potrebno je znati pre svega komunicirati sa velikim brojem ljudi, jer migracije su velike i svakodnevno imamo desetine razgovora sa raznim ljudima koji dolaze iz nekih drugih sredina i sa sobom nose neke svoje zakone i običaje. Kako bi imali uspešnu komunikaciju sa što većim brojem ljudi, veštine komunikacije su neophodne.

Takođe, ako želimo nešto više od života potrebno je znati kreirati svoje ciljeve i budućnost, što nas u školi takođe ne uče. Iz detinjstva i prošlosti nosimo razne programe i uverenja koja danas više nisu korisna, pa je neophodno uraditi update našeg softvera/mozga. Potrebno je reporogramirati sve ono što nam nije korisno i što nam ne daje korisne rezultate. Sva ova znanja možemo steći jedino i isključivo neformalnom edukacijom. Čitanjem knjiga, putem seminara, video materijali, radionice, uz podršku mentora ili coacha, kome šta više odgovara.

Ukoliko se oslonimo samo na ono što smo naučili u školi uskraćujemo sebi mogućnost napredovanja. Društvo i čovečanstvo neverovatnom brzinom napreduju i ako želimo ići u korak sa vremenom neophodno je da stalno učimo i usavršavamo svoja znanja i veštine.

Zato vas pozivam da razmislite koliko vremena poklanjate neformalnom obrazovanju, jer to bi mogao biti metar za vaše rezultate i kvalitet života u budućnosti.

Za vaš uspeh i sreću u svakom danu,
Od srca Elizabeta

One thought on “Važnost neformalnog obrazovanja u ovom veku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *