Ima li sve u vašem životu svoje mesto?

Kako vreme prolazi sve više shvatam da su organizacija i disciplina najvažnije karike na putu ka uspehu i slobodnom životu. Meni su se neke moje navike i odredjene stvari kako radim podrazumevale, ali kako vreme odmiče shvatam da to kako ja nešto radim nije baš uobičajeno, a upravo to je ona mala razlika koja možda čini ogromnu razliku u krajnjem rezultatu. Pa evo podeliću to sa vama.

Kada je organizacija stvari u pitanju tu je sve jednostavno (meni bar) sve ima svoje mesto, kako u kući tako i u autu, torbi. U kući tačno znam gde se šta nalazi tako da ne gubim vreme u traženju stvari, što je odlično. Garderoba mi je podeljena po ormanima, zimsko-letnja, knjige na svom mestu, papiri i skripte na svom mestu. Kad je tašna u pitanju, tašne kupujem tako da obavezno vodim računa koliko pregrada imaju. U mojoj tašni se tačno zna gde stoje ključevi, gde novčanik, gde dokumenta, mobilni i ostatak stvari. Tašne mi nisu velike, samo da stane ono osnovno i uvek su pregledne. Nikad u životu nisam gubila vreme na traženje ključeva recimo u tašni, a znam da je to za žene uobičajeno. Mnogo vremena izgube tražeći stvari po tašni, ja ne.

Ujutro ustajem u pola šest i prvo sebi napravim pola litre limunade sa grejpom a zatim pišem svoje jutarnje stranice. Ispisala sam do sada blizu 800 stranica, što i nije nešto ali mnogo više od ništa, jutarnja zahvalnost, doručak pa trening. Najviše od svega volim moja jutra, jer je mir i tišina. Shvatila sam da je taj jutarnji mir neprocenjiv i skoro svako jutro se zahvalim što sam sebi omogućila takav život. Interesantno je to, mogu da ustanem kad hoću, nemam poslodavca ali ipak ustajem u 5.30.

Što se treninga tiče, idem na Less mils treninge četiri puta nedeljno, različito koncipirane i to mi baš prija. Treniram ceo svoj život i uvek sam trenirala uveče. Poslednjih godinu dana treniram ujutro i razlika u osećaju je velika. Ko kaže da nema vremena za trening, ne verujem mu. Često čujem izgovore, ne stižem zbog posla, dece, nemam auto, daleko mi je, hladno je , toplo je…. Trenirala sam i kad su deca bila mala i sada kada su veliki, i kad sam bila pešak i kad sam vozila bicikl i kad imam auto. Treniram i na plus četrdeset i na minus dvadeset, išla sam na trening 10km od kuće i 3km od kuće. Nikada nije bilo izgovora, zašto? Zato jer mi je to važno i zato jer znam koji benefit dobijam treniranjem. Zato jer sam spremna da platim cenu. Od nedavno sam ubacila i sat vremena šetnje svaki dan i to mi mnogo prija jer sam sama sa sobom i mnogi odgovori mi dodju u toj šetnji.

Svaki dan pročitam barem 10 stranica neke knjige, nekad i više, zavisi od vremena i same knjige koju čitam. Čitam razne teme ali mahom je u poslednjih nekoliko godina sve stručna literatura. To je mnogo stranica mesečno, a i godišnje. Fenomenalno znanje sam stekla na ovaj način. Samo 10 stranica dnevno, to zaista može svako, ostalo su izgovori.

Što se spavanja tiče nekada sam zaista malo spavala, moglo bi se reći ni danju, ni noću, ali energiju i koncentraciju sam imala uvek. Spavanje mi je bilo gubljenje vremena. Volim druženja, volim izlaske i volim da djuskam. Medjutim malo sam povukla ručnu u poslednjih godinu dana i mogu vam reći da mi i to prija. Sa dragim ljudima se vidim preko dana, kada je neka dobra žurka, DJ kog volim tada izadjem, a ostale dane legnem do 23.00 i zaista mi prija.

Što se ishrane tiče, meso ne jedem već dve i po godine. Preporodila sam se od kako ga ne jedem, a možda najlepša stvar od svega je što sam probala divne nove ukuse i neke nove namirnice su mi ušle u život. Bolja mi je koncentracija i imam mnogo više energije od kako sam na ovom režimu ishrane.

Disciplina je sastavni deo mog života i moj dan je uglavnom isplaniran u minut. Uvek znam šta ću raditi, gde ću ići i sa kim ću se videti. Tačna i precizna, odgovorna, to su mi nekako osnovne karakteristike. Poštujem svoje i tudje vreme, a od kako sam reč VREME zamenila rečju ŽIVOT, svoje vreme cenim još više. Biram sa kim se družim i sa kim provodim svoje vreme (život) jer nema popravnog. Dan kad prodje prošao je zauvek.

Postoje tu još neke sitnice kao što su, mailove koje sam pročitala i sa njima završila brišem odma, poruke u telefonu takodje, ostaju mi samo oni ljudi sa kojima sam svakodnevno u kontaktu, sve ostalo brišem na nedeljnom nivou. Slike takodje, praznim telefon svakodnevno, ostavljam samo baš one slike koje će mi za nešto trebati a ostale brišem odmah. Ne dozvoljavam da mi se smeće i nepotrebne stvari gomilaju kako u telefonu tako i u životu. Možda je ovo nekom čudno ali meni radi.

Ovo je neka moja dnevna rutina, navike koje su mi pomogle da budem tu gde sam danas. Da budem osoba koja u potpunosti ima kontrolu nad svojim vremenom i svojim životom. Slobodna! To je najveći benefit. Sloboda koju imam je neprocenjiva, a nju sam stekla vrednim radom, rutinom, organizacijom i disciplinom.

I eto, nadam se da vam je bio koristan ovaj tekst, a ako jeste podelite ga sa prijateljima

Za vaš uspeh i sreću u svakom danu

Od srca Elizabeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *