Kako steći poverenje i autoritet kod dece?

U današnjem vremenu veliki broj roditelja ima problema sa svojom decom. Veoma često čujem izjave poput „Moja ćerka od 3 godine neće da ide u školicu ako joj ne obučem šta želi“ ,ili „Ne spavam dok se dete ne vrati iz grada“, ili „Ne znam kako da razgovaram sa svojim detetom, ništa me ne sluša“ i bezbroj sličnih, nimalo lakih situacija. Sve ove situacije su ustvari samo posledica ranijih grešaka gde nismo na vreme odredili mesta, autoritete, obaveze i zadatke.

Ja imam dva odrasla sina sa kojima i dan danas imam odličnu komunikaciju i ogroman autoritet.

 A kako se stvara autoritet?

U svakom odnosu moraju se znati pravila „Ko kosi, a ko vodu nosi“. Ko odlučuje, ko se pita? Mora se znati šta je čija obaveza, šta je čija odgovornost i naravno sankcije za neispunjavanje istih. I tu je ustvari tajna, u tim malim pravilima koja se u većini slučajeva, zbog linije manjeg otpora ne poštuju. Time se gubi autoritet i poverenje, a dugoročno sve to stvara jedan opšti javašluk i probleme.

Kod nas u kući su se uvek znala pravila, šta sme uvek, šta ne sme nikad i šta može ponekad. Deci je ta disciplina neophodna, jer u suprotnom oni ne umeju da se ponašaju. Mnogo puta sam kažnjavajući njih kažnjavala i sebe, ali sam znala da za sve postoji cena i da je to cena koju moram da platim ukoliko želim da imam poverenje i autoritet kod njih.

Šta da misli dete o vama kada vi obećate nešto, pa to ne ispunite? Ili kada izreknete neku kaznu pa poreknete? Gubite poverenje u oba slučaja, a poverenje je osnova svakog odnosa, pa i roditeljskog.

Kada ispunite dato obećanje bez obzira da li je u pitanju nagrada ili kazna ili prosto neko dato obećanje, vi punite vaš emocionalni bankovni račun, deca znaju da vam mogu verovati, da mogu da se oslone na vas i tada nema nikakvih problema.

Nažalost većina roditelja nije spremna na tu „žrtvu“ i onda pošto je lakše da popuste, tada gube kormilo iz ruku i tada nastaju problemi koje sam gore navela.

Zato uvek dobro razmislite šta obećavate, razmislite kako kažnjavate, napravite pravila i medjusobne obaveze i dugoročno računajte na dobar odnos sa vašom decom. Računajte da ste stvorili poverenje, autoritet i kredibilitet i ne brinite. Nije lako ali je moguće.

Za vaš uspeh i sreću u svakom danu

Od srca Elizabeta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *